Vattna i din trädgård | Nya anläggningar och befintliga anläggningar

 

En vår med fint och soligt väder är underbart, men växterna i din trädgård kräver extra uppmärksamhet när det kommer till mängden vatten och den näring som krävs. Det är ganska svårt att uppskatta detta korrekt, även om vi gör vårt bästa. Vattning i din trädgård, hur mycket vatten behöver växter, när är den bästa tiden att vattna och vad bör du vara uppmärksam på?

Vatna nya växter
Har du nyplanterat trädgården eller bården kommer dina växter bara att absorbera det vatten de har som reserv i krukan som de odlats i de första dagarna. Med den senaste tidens torka är detta inte särskilt mycket. Om du vet att växterna på växtcentret får den nödvändiga mängden vatten varje dag som de använder för att hålla sig friska, så är det logiskt att den nya ägaren också måste se till att det finns tillräckligt med vatten. Speciellt i början.

 

Hur hanterar du detta?
Vattna inte alltid lite, ge tillräckligt med vatten på en gång (bättre att slå på sprinklern 4 timmar var 2-3 dag än en halvtimme varje dag). Detta sparar dig mycket tid och växterna får inga motreaktioner på grund av vattenbrist.
Vid varmt väder ska du helst vattna på morgonen eller när temperaturen i jorden inte längre är så hög. Att vattna i full sol eller vid för hög jordtemperatur kan leda till sveda och rotröta. Vid förbränning återhämtar sig en planta ofta, men om rotröta uppstår överlever inte plantorna.
Använd vatten som har rätt temperatur. Använd annars ett droppsystem.
Om du ger grundvatten som innehåller rost är detta skadligt för dina växter.
Vet vilken jord dina växter befinner sig i. Växter i sandig jord kräver mycket mer vatten än när de är i lerig jord.
Fortsätt kolla. Visst under de första veckorna är det lämpligt att kontrollera vid 30 cm om jorden är torr eller kanske för blöt.
Vatten befintliga gränser
Om din trädgård har planterats ett tag är det fortfarande nödvändigt med vattning. Bara du gör detta mer sällan, eftersom växterna redan är väl rotade och kan förse sig med vatten. Att vattna en gång i veckan brukar vara mer än tillräckligt. Här gäller även följande: det är bättre att ge mycket vatten en gång i veckan än en halvtimme oftare i veckan och kolla jorden om du är osäker på om plantan har tillräckligt med vatten.

Växter är vanligtvis ganska lata. De letar inte bara efter vatten själva, de frågar först… växter är också ekonomiska och effektiva. De absorberar aldrig mer vatten än vad de behöver i det ögonblicket.

Vatna växter i krukor och brickor
Oavsett om de är perenner eller sommarblommande, när växter står i krukor eller behållare, behöver de mer vatten för att överleva än i den öppna marken. Med dessa växter är det ännu viktigare att du kontrollerar och inte vattnar om jordtemperaturen är mycket hög under varma dagar eller mitt på dagen i strålande sol.

Tips: över en temperatur på 25 grader absorberar inte växter fukt och växer inte. De står stilla och väntar på att temperaturen ska sjunka. Växten indikerar detta genom att ändra bladets position. Du ser ofta att det ser vackert ut igen nästa morgon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Plantera fruktbuskar | När, hur och vilket?

  På grund av det milda vädret (jorden är fortfarande varm) är det fortfarande möjligt att sätta växter i din trädgård. Vad sägs om små frukter? Kan du se dig själv gå genom trädgården på sommaren och småäta läckra hallon, kiwi, bär eller björnbär på vägen? Ingenting smakar bättre än frukt från din egen trädgård. […]

Read More
Trädgård

Vilken typ av jord har jag i min trädgård?

  Allt trädgårdsliv börjar i botten. Det är därför ganska viktigt att veta vilken typ av jord man faktiskt har och hur man ska hantera den. Du kan enkelt testa vilken jordtyp du har i din trädgård. Du vet inget om näringsvärdet i jorden, men annan viktig information är känd: strukturen syrehalten mängden organiskt material […]

Read More
Trädgård

Färgglada växter för att fylla din trädgård

Färgglada växter är en typ av växt som har färgade blommor. De kan vara antingen enstaka eller flerfaldiga. Färgglada växter kommer i olika former, storlekar och färger. De kan till exempel ha röda, gula, lila eller rosa blommor. Färgglada växter är ofta buskar eller träd, men det finns också gräs och jordtillväxta växter som är […]

Read More