Odla träd i trädgården

Att odla träd i trädgården är en bra idé för flera anledningar. För det första ger det ett skönt inslag av natur, och för det andra är det mycket praktiskt. Att ha träd inom räckhåll gör det enklare att ta hand om dem och du slipper också oroa dig för grannarnas träd.

Så här börjar du plantera ett träd

När man planterar ett träd är det viktigt att följa några enkla steg för att säkerställa att trädet växer sig starkt och friskt. Först och främst måste man välja en lämplig plats i sin trädgård för trädet. Man ska titta på solens placering, markens sammansättning och dränering, samt huruvida det finns några andra träd eller buskar i närheten som kan skugga eller påverka trädet negativt. När man har hittat en lämplig plats är det dags att börja graven. Graven ska vara ungefär dubbelt så stor som rotklumpen på trädet, och den ska vara djup nog så att rotklumpen hamnar ca 15 cm under jordytan. Nya rötter kommer sedan att vandra ut i jorden från denna punkt, och dessa rötter kommer behöva mycket plats att växa ut i. När graven är grävd är det dags för trädet att flyttas in. Först och främst ska all plast och annan skyddande yta tas bort från rotklumpen, och sedan ska trädet sänkas ner i graven. Trädet ska sedan jämnas ut så att det står rakt upp, och sedan ska jorden fyllas igen runt rotklumpen. Slutligen är det bara att vattna trädet ordentligt, och sedan låta det vila i sin nya hemvist.

Trädets rotsystem

Trädets rotsystem är ofta mycket större än vad man ser ovan jord. Detta är för att trädet ska kunna ta upp optimalt med vatten och näringsämnen från marken för att kunna växa och frodas.

Rotsystemet bildas av två delar, den primära rodret som växer från stammen ned i marken samt de sekundära rodret som sprider sig ut från de primära rotarna. De flesta träd har ett omfattande rotsystem som kan sträcka sig flera meter från trunks bas djupt ner i marken. Detta är speciellt anvendbart för deciduous träd (lövträd) eftersom det underhåller en enorm massa av lövverk under senare delen av sommaren och hjälper till att bevara fuktigheten i jorden.

Vatten och gödning för ditt nya träd

Träd är inte bara vackra att titta på, de är också mycket nyttiga för miljön. De bidrar till att förbättra luftkvaliteten och ger oss skugga på varma dagar. Att odla ett träd är en stor investering i din trädgård, så det är viktigt att ta hand om det på rätt sätt.

Vatten och gödning är två av de viktigaste elementen för att hålla ditt träd friskt och starkt. Du bör vattna regelbundet, men inte överdrivet. En bra tumregel är att ge trädet 1-2 liter vatten per vecka under de första två åren av dess liv. När det blir lite äldre kan du minska vattningen till cirka en halv liter per vecka.

Gödning hjälper till att hålla jorden i din trädgård mjuk och fuktig samtidigt som de näringsrika ämnena i gödseln ger ditt träd energi. En bra gödsling för träd innehåller en balanserad blandning av kväve, fosfor och kalium.

Vid planering av din nya trädgårdbjuda är det viktigt att välja rätt sorts träd. De flesta nyplanterade buskar, t ex hibiskus eller bougainvillea, behöver mycket vatten och sol. De flesta dekorativa träd som du ser på gatorna är robusta och utmärkta alternativ för din trädgård.

En av de bästa sakerna med att odla ett nytt träd är att du kan skapa den perfekta miljön för det från början.

Beskärning av trädet – så gör du

Beskärning av trädet – så gör du

Det är viktigt att beskära ditt träd på rätt sätt för att få det att växa och bli starkt. Här är några tips på hur du gör:

-Beskär inte mer än en tredjedel av trädets totala volym på en gång. Detta kan skada trädet och göra att det tar längre tid att återhämta sig.

-Använd en skarp och ren beskärningsverktyg. Detta gör det enklare att göra rent snitt och minskar risken för infektioner.

-Följ de naturliga linjerna i trädet när du beskär, så att det ser naturligt ut och inte klippt med slöa hagelgevär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Plantera fruktbuskar | När, hur och vilket?

  På grund av det milda vädret (jorden är fortfarande varm) är det fortfarande möjligt att sätta växter i din trädgård. Vad sägs om små frukter? Kan du se dig själv gå genom trädgården på sommaren och småäta läckra hallon, kiwi, bär eller björnbär på vägen? Ingenting smakar bättre än frukt från din egen trädgård. […]

Read More
Trädgård

Vilken typ av jord har jag i min trädgård?

  Allt trädgårdsliv börjar i botten. Det är därför ganska viktigt att veta vilken typ av jord man faktiskt har och hur man ska hantera den. Du kan enkelt testa vilken jordtyp du har i din trädgård. Du vet inget om näringsvärdet i jorden, men annan viktig information är känd: strukturen syrehalten mängden organiskt material […]

Read More
Trädgård

Färgglada växter för att fylla din trädgård

Färgglada växter är en typ av växt som har färgade blommor. De kan vara antingen enstaka eller flerfaldiga. Färgglada växter kommer i olika former, storlekar och färger. De kan till exempel ha röda, gula, lila eller rosa blommor. Färgglada växter är ofta buskar eller träd, men det finns också gräs och jordtillväxta växter som är […]

Read More