Vilken typ av jord har jag i min trädgård?

 

Allt trädgårdsliv börjar i botten. Det är därför ganska viktigt att veta vilken typ av jord man faktiskt har och hur man ska hantera den. Du kan enkelt testa vilken jordtyp du har i din trädgård. Du vet inget om näringsvärdet i jorden, men annan viktig information är känd:

strukturen
syrehalten
mängden organiskt material
det nuvarande marklivet som maskar och bakterier

Om du är medveten om denna information kan du göra mer riktade val. Inte bara när det kommer till vilken typ av växter som ska placeras utan även när du vill bearbeta eller gödsla jorden. Du kan också bestämma hur man bäst vattnar. Allt detta är förutsättningar för att göra din trädgård till en framgång.

Känn igen jordtyper
Vårt land kan grovt delas in i fyra jordarter: lerjord och lerjord, sandjord, skogsjord och torvjord. Vi lämnar svaveljord och de lättare och tyngre lerjordarna åt sidan tills vidare. Vilken typ av jord har du att göra med? Det beror till stor del på var man bor, men numera schaktas mycket jord, vilket gör att den naturliga jordarten försvinner och en annan jord tar dess plats. Det är viktigt att veta vilken ny typ av jord man har att göra med, men också hur den naturliga undergrunden är. Det är därför lämpligt att göra lite research.

 

Testa jordtypen i din trädgård
Du kan enkelt testa vilken typ av jord du har att göra med. För att göra detta, lägg lite av din jord i ett glas, fyll på med rent kranvatten, skaka det kraftigt och låt det stå i cirka tio minuter. Utifrån vad som händer i glaset kan du avgöra vilken typ av jord du har att göra med.

Vad gör du med lerjord i din trädgård?
Med lerjord ser du ett lager med grova delar i botten av glaset. Ovanför detta finns ett lager med små fina slampartiklar. Det tyder tydligt på att du har en ler- eller lerjord. Om du har ett stort lager av siltpartiklar betyder det att du har tung lerjord. Fördelen är att jorden ofta är mer näringsrik.

Lerjord är blöt och tung med ett lager av mycket fina slampartiklar som håller kvar fukt och näring. På grund av den täta strukturen är jorden också mycket fast, så att vatten blir kvar på den och syrehalten är låg. Det är inte bra för växterna. Vad kan du göra för att förbättra detta?

Du kan gräva jorden eller bearbeta den djupt för vintern, eventuell frost kommer då att bryta isär jorden.
Strö lime för att förbättra strukturen. Gör du inte det här till vintern? Använd då Magkal som kan spridas året runt.
Tillsätt organiskt material flera gånger under året i form av en bra kompost (ett lager på 2 till 3 centimeter) med OPF-granulat. Detta aktiverar marklivet. Små tunnlar grävs genom det naturliga marklivet, så att syre kommer tillbaka till jorden. Växternas rötter går in i dessa syrekorridorer, vilket resulterar i ännu mer markaktivitet. Översvämningen är mindre. I samarbete med välkända organiska rot- och jordaktivatorer som Biovin och Terra Fertiel säkerställer detta bättre och hälsosammare tillväxt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Plantera fruktbuskar | När, hur och vilket?

  På grund av det milda vädret (jorden är fortfarande varm) är det fortfarande möjligt att sätta växter i din trädgård. Vad sägs om små frukter? Kan du se dig själv gå genom trädgården på sommaren och småäta läckra hallon, kiwi, bär eller björnbär på vägen? Ingenting smakar bättre än frukt från din egen trädgård. […]

Read More
Trädgård

Färgglada växter för att fylla din trädgård

Färgglada växter är en typ av växt som har färgade blommor. De kan vara antingen enstaka eller flerfaldiga. Färgglada växter kommer i olika former, storlekar och färger. De kan till exempel ha röda, gula, lila eller rosa blommor. Färgglada växter är ofta buskar eller träd, men det finns också gräs och jordtillväxta växter som är […]

Read More
Trädgård

Vanliga problem med lagerhägg häck

En lagerhägg häck är en viktig del av ett hus plantering, men det är inte alltid den enklaste att få rätt. Här är några vanliga problem som trädgårdsmästare och hushåll stöter på när de försöker skapa en perfekt lagerhägg. Vanliga problem med lagerhägg En häck är en fantastisk tillskott till vilken trädgård som helst. De […]

Read More